Hur miljövänligt är Sverige egentligen?

Sverige har länge rankats som ett av de mest miljövänliga länder i världen och anses påverka många andra länder i EU-samtal och avtal. Men hur miljövänliga är det svenska folket egentligen?

Under 2016 ansågs Sverige vara det mest miljövänliga landet med bara Finland och Island som låg högre i topp. Sverige värnar om ekosystemen, är noga med att köpa ekologiskt och ger stöd till elbilsköpare, solcellsanvändare och bygger ut alternativa energikällor. Även djurskyddet är mycket omfattande och regler och bestämmelser mycket hårda.

Men samtidigt har det kommit fram att vi i Sverige ibland inte är så miljövänliga som många tror. Enligt Världsnaturfonden har landet fortfarande ett stort koldioxidutsläpp genom att det används många bilar och bensindrivna fordon. Svenskarna konsumerar dessutom väldigt mycket då ekonomin går bra och genom att man klarade av lågkonjunkturen på ett effektivt sätt.

Och trots att de ekologiska livsmedlen blir fler och fler på hyllorna, väljer ändå en stor del svenskar att äta mycket kött.