Energi från solen

Solen är en fantastiskt energikälla och kan ge mer energi på bara några timmar, än vad hela planeten gör av med på ett år. Därför uppmanas många hem att använda solenergi och man kan t.o.m. få ett statligt stöd om man vill bygga ett system.

Idag satsar många på solceller oavsett om det gäller företag eller privatpersoner. Det har dessutom blivit billigare och tekniken har utvecklats så att man också kan ansluta det till sitt elnät. Därför ökar användandet av just solceller i Sverige.

Hur fungerar det?

När solen skiner omvandlas ljuset till el. Det är i och för sig bara en del – resten förvandlas till värme. Det man bör göra är att tänka efter hur stor yta som är beroende av solceller och anpassa anläggningen efter det. Det sker faktiskt ofta att det blir ett elöverskott och den kan med fördel säljas till elföretag som vill betala en slant.

Innan man installerar solceller bör man dock kolla med kommunen först och skaffa bygglov om det behövs. Dessutom måste man kontakta sitt elnätsbolag. Men för övrigt ses det som något mycket positivt att välja att använda sig av solceller och det statliga stödet finns tillgängligt, särskilt för små anläggningar.