Ekoturism innebär en mer miljövänlig turism som ska göra mindre åverkan på natur, djur och lokalbefolkning. Syftet är att bevara, inte exploatera och förstöra, samt att skapa hållbarhet i turismen.
Turism förstör
Turismen har förstört ganska mycket världen över. Stränder och landområden har exploaterats och bebyggts med stora hotellanläggningar, trafiken har ökat och antalet människor som springer runt och stör i djur och natur har ökat. Det har gått så långt att stränder är fulla med skräp, sköldpaddor inte vågar sig upp på stränderna för att lägga ägg, och om solstolar skymmer solen kan de ägg som lagts riskera att aldrig kläckas. Turismen i Afrika har bland annat lett till att storviltsjakten gjort stor skada på de vilda djurens bestånd och i Australien har turister trampat på och varit oaktsamma med ursprungsbefolkningens heliga platser, något som har fått Australien att stänga av vissa områden för turister helt och hållet.
Den stora röda klippan Ayers Rock till exempel. På många ställen får lokalbefolkningen stå tillbaka för turisterna, ge upp landområden och kanske inte har råd att bo kvar med stigande priser på hyror, hus och mark. Trafik, båttrafik och ett myller av människor kan dessutom påverka jakt och fiske negativt, men även jordbruk som får flytta på sig till förmån för hotellkomplex och äventyrsparker. Det är dags att börja tänka mer på att turista med minsta möjliga påverkan på naturen och miljön.
Tänk mer miljövänligt
Även på hemmaplan är det bra att tänka mer på miljön, och ett sätt att göra det på samma gång som du får mer tid till annat är att ta hjälp av proffsen hos nabo.se för att sköta er bostadsrättsförening. Nabo erbjuder dessutom appar och onlinehantering för att undvika onödiga fysiska papperslappar som fakturor och protokoll, vilket sparar på träden omkring oss. Med kunnigt folk som hjälper till behöver du kanske inte medverka på lika många möten och kan istället i lugn och ro planera din resa och titta igenom vilka ekoalternativ du har.
Bevara och försvara
Ekoturismen är en kombination av både ekologi och ekonomi. En djursafari kan sägas vara ekoturism eftersom det ger lokalbefolkningen en anledning att skydda och ta hand om sina vilda djur, visa upp dem för betalande turister och samtidigt få in pengar på turisters boende i området. Det skapar arbetstillfällen och kan finansiera olika projekt med att rädda utrotningshotade djur, patrullera viltreservat och öka omvärldens medvetenhet för de befintliga förhållandena.
Det är inte bara djur som passar in i ekoturism, utan även kultur som konst, grottmålningar, fornminnen av olika slag, lokala hantverk och mycket mera.
Hjälpinsatser av olika slag, både för människor, djur och natur blir allt vanligare för turister att vara med om, exempelvis hjälpa till att plantera koraller i skadade korallrev, vakta sköldpaddsägg, plocka skräp på stränderna, plantera träd, men också hjälpa till med utvecklandet av fattiga områden och hjälpa utsatta människor i riktigt fattiga länder.