Miljömedvetna barn

Vi vuxna behöver fundera på vilken livsstil vi överför till våra barn. Naturligtvis kan de växa upp till ansvarsfulla vuxna med intresse för att leva hållbart ändå, men det skadar inte att förmedla ett ekologiskt förhållningssätt. De flesta förskolor arbetar med Grön Flagg som är ett lärandeprogram som drivs av föreningen Håll Sverige Rent. I programmet ingår både verktyg och inspiration för att till exempel prata om avfall och nedskräpning i naturen, hur man håller haven rena, sparar på både energi och vatten, hur man sopsorterar och komposterar. Man arbetar också med områden som livsstil och hälsa, djur och natur samt klimatet.

Projekt

Om man inte har funderat nämnvärt på vare sig energikällor eller miljö tidigare kan man passa på att bygga vidare på ett skolinitiativ som till exempel Grön Flagg och starta ett litet miniprojekt hemma. Om man samtalar om sopsortering och nedskräpning i förskolan kan man gå på skräpplockaräventyr tillsammans och göra en egen insats för miljön samtidigt som man visar att det är viktigt och meningsfullt att alla deltar. De allra flesta hushåll sysslar idag med sopsortering och där kan familjen åka till sopstationen tillsammans och sortera.

Matvanor

Ett bra tips när man funderar över var maten egentligen kommer ifrån och den klimatpåverkan som maten vi äter kan orsaka är att försöka odla lite själv. På byggmax finns allt material som behövs för att snickra ihop pallkragar eller bygga ett enkelt växthus. Det är väldigt roligt att odla tillsammans med barn och se hur grönsaker växer fram från frö till gröda. Erfarenheterna som barnen får av att odla själva och ta hand om någonting som växer är ovärderliga och på många sätt en kunskap som håller på att gå förlorad i dagens samhälle. När man odlar sina egna grönsaker och egen potatis passar det också utmärkt att prata om matsvinn och hur man undviker att både slösa med mat och slänga mat.

Spara energi

Förutom att ta upp vikten av att leva på ett sätt som är så skonsamt som möjligt för miljön kan man konkret visa barn hur man sparar både energi och pengar. Att tänka på att släcka efter sig och inte låta lampor stå på i onödan samt att man stänger av elektriska apparater när man har använt dem klarar alla. Man kan också passa på att prata om konsumtionsvanor och att det kanske är onödigt att alltid köpa nya saker. Det går att göra en hel del för både klimatet, miljön och plånboken genom att köpa saker på andrahandsmarknaden. Det är vi vuxna som lär våra barn om etik och moral och det är på sin plats att vi också lär dem om klimatpåverkan och hur man kan leva på ett sätt som är skonsamt för både människa och miljö.