Earth Hour

Earth Hour är en världsomspännande rörelse organiserad av World Wide Fund for Nature (WWF) och handlar om att fira vår planet och dess enorma utbud av liv. Det är ett evenemang som hålls årligen och uppmuntrar personer, samhällen och företag att stänga av icke-väsentlig elbelysning i en timme, från 20:30 till 21:30 en lördag i slutet av mars varje år. Hela konceptet handlar om att öka medvetenheten om vår miljö, för att visa att man tillsammans kan göra stor skillnad i miljöåtgärder och kampen om moder jord. Som ett svar på vetenskaplig fakta som visar på stor miljöförstöring, så kommer Earth Hour med en enkel förfrågan till mänskligheten att öppna ögonen och se att energibesparingar bland annat kan motverka den globala uppvärmningen.

Earth Hour några år tidigare

Earth Hour - den internationella kampanjen

År 2004 mötte WWF Australien upp med en reklambyrå i Sydney för att diskutera idéer för hur de skulle kunna engagera australierna om klimatförändringarna i världen. Då föddes idéen om att stänga av elen under en timme, detta kallades “The Big Flick”. I oktober 2007 så anordnade San Francisco, med inspiration av Australiens idé sitt eget “Lights Out” -program. Efter deras framgångsrika händelse i oktober beslutade sig arrangörerna att planera in ett nytt evenemang igen i mars 2008. Sedan dess har evenemanget vuxit och engagerat mer än 7000 städer och över 187 länder att delta. Så glöm inte att släcka din taklampa och annan onödig belysning i slutet av mars varje år.

Earth Hour i Sverige

2009 var det första året som Sverige officiellt deltog i Earth Hour. Enligt mätningar från Svenska Kraftnät släckte då en halv miljon svenska hushåll sina lampor under timmen som Earth Hour pågick. Efter att Earth Hour startade, så har fler och fler svenskar engagerat sig för att delta och visa sitt stöd för en bättre miljö. 2018 slog vi verkligen rekord, då ungefär hälften av alla svenskar deltog i evenemanget och släckte ner i sina hem.