Tänk miljövänligt och lev energisnålt!

I västvärlden är det lätt att bli bekväm och sluta tänka på vattenanvändningen, påslagna lampor eller tv:n som går i ett annat rum utan publik. Vatten har vi ju massvis av i våra sjöar och hav. Elen i Sverige har de flesta råd med och vem kan leva utan tv?!

Men faktum är att om alla tänkte så, så skulle jorden ha ännu mer problem är den redan har. Tack vare att folk uppmärksammar och ländernas invånare nu får varningstecken att jorden håller på att förstöras, tänker allt fler på sina levnadsmetoder. Här följer de bästa sätten för att leva mer grönt och spara på energin som vi ofta tar för given.

Källsortera

Visst, det kan vara tråkigt att skölja ur förpackningar och lägga dem i diverse behållare, men det tar inte mycket tid och när vanan väl har rotat sig, ser många det som en självklarhet. Dessutom är de flesta fastighetsägare tydliga med att om man inte följer reglerna, kan man vara tvungen att betala böter.

Odla gärna hemma

Vare sig man har balkong eller trädgård, kan man odla mycket själv. Det blir godare, nyttigare och är faktiskt en rolig sysselsättning som inte alls kräver timmar ute i trädgårdslandet. Numera finns det små plantor för balkongbruk att köpa.

Vill eller kan man inte odla hemma i ett litet växthus eller på altanen, finns det mängder av ekologiska varor i affärerna eller i närområdet där man bor. Fler och fler lantgårdar erbjuder nu småbutiker eller försäljning av hemmagjorda produkter, så varför inte gynna sitt eget land och sin omgivning och istället äta livsmedel för säsongen.

Spar på energin med rätt lampor

De bästa lamporna som ger bra ljus och dessutom är energisnåla, är LED-lamporna. Även ute kan lampor från solceller vara både fint, mysigt och miljövänligt. Inomhus är som sagt LED-lamporna det bästa alternativet och ger en betydligt lägre elräkning än vanliga glödlampor. De förbrukar fem gånger mindre energi än vanliga lampor.

Stäng av lampor i rum där ingen befinner sig, slå av tv:n om ingen tittar och låt inte datorn stå på i onödan. Det blir dessutom mycket billigare.

Använd inte bilen mer än nödvändigt

Att gå och cykla ger motion och välbefinnande. Det är dessutom ett mycket miljövänligt sätt att ta sig fram. Behöver man färdas längre sträckor, är tåg och bus ett bättre alternativ och de flesta politiker uppmanar dessutom folk att åka kommunalt mer.

Men om man nu måste sätta sig i en bil, kan det vara bra att göra fler ärenden samtidigt för att spara på bensin och utsläpp. Handla t.ex. allt på en gång eller planera inköpen så att man istället inte behöver ta bilen under morgondagen.

Värmepumpen – ett miljövänligt alternativ till uppvärmning

Under vintern går elförbrukningen upp och kan skjuta i höjden. Då är värmepumpen ett utmärkt alternativ. Pumpen överför energi från en kall plats till en varm och tar exempelvis energi från utomhusluften och flyttar över energin till huset istället.